Τύπος

 

1.     Από το λόγιο και φυσικά με ελληνικό στίχο ύφος των τραγουδιών του ντεμπούτου σου, στο blues και στο rock και μάλιστα με αγγλικό στίχο του δεύτερου album σου. Γιατί και πώς προέκυψε αυτή η τόσο έντονη αλλαγή;

 

Τυχαία. Το 2010 μου πρότεινε η Jessica Kilroy να κάνουμε ένα δίσκο στην Αμερική, γράψαμε μάλιστα μαζί ένα τραγούδι τότε. Το 2011 ταξίδεψα στη Μοντάνα για αυτό το λόγο αλλά τελικά, λόγω εξωτερικών παραγόντων, κατέληξε να είναι ένα προσωπικό άλμπουμ που περιέχει κάποια τραγούδια που είχα γράψει όταν σπούδαζα στην Αγγλία και κάποια καινούργια. Δεν είχε νόημα να το αφήσω στο συρτάρι, οπότε βγήκε τώρα. Αρχικά όμως είχα στόχο να εκδώσω ένα νέο κύκλο καθαρά πολιτικών τραγουδιών με ελληνικό στίχο. Αυτή θα είναι η νέα μου δουλειά κι ελπίζω να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2013. Ειδικά αυτή την περίοδο δεν έχει νόημα να μιλάς για τίποτε άλλο πέρα από την κατάσταση που βιώνουμε. Όμως και στο νέο δίσκο τα περισσότερα τραγούδια έχουν πολιτική χροιά, είναι πράγματι «Λίβελοι, τραγούδια και θρήνοι για τον 21ο αιώνα» όπως λέει ο τίτλος. Σε κάθε περίπτωση είμαι πολύ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα σε καλλιτεχνικό επίπεδο, σίγουρα πολύ περισσότερο από τον πρώτο. Ο νέος δίσκος έφτασε πολύ κοντά στον ήχο που θέλω να προσεγγίσω.

 

2.     Πώς προέκυψε η γνωριμία και η συνεργασία σου με τον Νίκο Χαλβατζή; Ποια και πόσο σημαντική ήταν η συνδρομή του στο τελικό αποτέλεσμα; Πες μας επίσης δύο λόγια για τη συνεργασία σου με τις δύο ερμηνεύτριες που συμμετέχουν.

 

Με το Νίκο είχαμε γνωριστεί περίπου όταν κυκλοφόρησε «Η αγέλη», αν κι εκτιμούσα τα τραγούδια του από τον πρώτο του δίσκο. Η συνδρομή του ήταν καταλυτική, όχι μόνο καλλιτεχνικά αλλά και καθαρά πρακτικά. Δεν είχα χρήματα για να τελειώσω το νέο δίσκο και η εργασία που τόσο ανιδιοτελώς προσέφερε σαν ηχολήπτης και συμπαραγωγός ήταν πραγματικά σωτήρια. Ο δίσκος ολοκληρώθηκε χάρη στο Νίκο και στον Κώστα Στεφόπουλο ο οποίος επίσης με στήριξε ιδιαίτερα, παίζει άλλωστε πολλά διαφορετικά όργανα στο δίσκο. Σημαντική είναι και η παρουσία της Jennifer Beecher, μιας εξαιρετικής γερμανίδας rock blues τραγουδίστριας και φυσικά της Jessica Kilroy, του Kier Atherton και του πατέρα του, του Michael Atherton, ενός πολύ σημαντικού bluegrass παραγωγού και μουσικού στη Μοντάνα, με τον οποίο γράψαμε μαζί και τη μουσική στο «Seven years».

 

 

3.     Για εμένα το «Μη Σε Φοβίσει Η Αγέλη» είναι από τα πλέον ουσιωδώς πολιτικοποιημένα ελληνικά albums των τελευταίων χρόνων και επίσης είσαι οικονομολόγος και μάλιστα ειδικευμένος στη διεθνή διάσταση του αντικειμένου. Θα ήθελα λοιπόν την άποψη σου για το οικονομικό σκέλος της πολύμορφης κρίσης που μας ταλανίζει, πώς και γιατί η χώρα μας έφτασε σε αυτή τη δεινή θέση και μια συνοπτική ανάλυση σου για το ποια είναι αληθινά η κατάσταση μας την δεδομένη στιγμή.

 

Θα έπρεπε να έχει γίνει ξεκάθαρο πλέον ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή γίνεται ένα πείραμα το οποίο εάν επιτύχει θα συνεχιστεί και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες με την ίδια ένταση. Ο καπιταλισμός όπως τον γνωρίζαμε τελείωσε και προσπαθεί να μεταλλαχτεί σε ένα σύγχρονο φασισμό του διεθνοποιημένου κεφαλαίου. Η παγκόσμια άρχουσα τάξη, αυτή η μικρή ολιγαρχία που ελέγχει τον κόσμο, από την ενέργεια έως την τροφή, θέλει να τελειώνει ακόμα και με αυτή τη σαθρή αντιπροσωπευτική δημοκρατία και το όποιο κοινωνικό κράτος παρείχε και να μετατρέψει τους εργαζομένους κυριολεκτικά σε αριθμούς. Θέλει να τελειώνει με την κοινωνία ως έννοια για να έχει πλέον να κάνει αποκλειστικά με εξαθλιωμένους εργαζομένους που θα δέχονται τα πάντα στον αγώνα τους για επιβίωση. Πρόκειται για μια φρίκη και φοβάμαι ότι οι περισσότεροι δεν το έχουν αντιληφθεί και βαυκαλίζονται ότι δεν είναι παρά μια ακόμα κρίση του καπιταλισμού που θα περάσει με διάφορα Κεϋνσιανά μαντζούνια.

 

4.     Βλέπεις κάποια ρεαλιστική διέξοδο από αυτό το οικονομικό και όχι μόνο τέλμα, πολιτική ή και άλλου είδους;

 

Συνήθως όταν μιλάνε για «ρεαλιστικές» λύσεις, υπονοούνε «ενδοσυστημικές λύσεις», αλλά ενδοσυστημικές λύσεις δεν υπάρχουν. Ο λεγόμενος νεοφιλευθερισμός δεν είναι καν ένα χαοτικό, σαθρό σύστημα, δεν είναι καν σύστημα οργάνωσης της παραγωγής και της οικονομίας. Ο καπιταλισμός είναι πλιάτσικο και τίποτα παραπάνω. Οι σύγχρονοι Αττίλες αντί να φοράνε πανοπλίες, φοράνε γραβάτες κι ακριβά κουστούμια κι αντί να σφάζουνε χωρικούς, λεηλατούνε τις κοινωνίες με την εξουσία τους, βάζοντας υπογραφές κι οργανώνοντας την προπαγάνδα τους. Η μόνη πραγματικά ρεαλιστική λύση είναι το καθολικό ξεπέρασμα του καπιταλισμού και της ψεύτικης αστικής δημοκρατίας που τον συνοδεύει και η μετάβαση σε μια κοινωνικά ελεγχόμενη οικονομία που θα έχει σαν κέντρο της τον άνθρωπο και στην πραγματική, την άμεση δημοκρατία. Κι αυτό, από την άποψη της ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης της παραγωγικότητας, με την τεχνολογία και το επιστημονικό επίπεδο που διαθέτει σήμερα η ανθρωπότητα είναι παραπάνω από εφικτό, βρίσκεται κυριολεκτικά στα χέρια μας. Κι αυτά δεν τα λένε απλά κάποιοι «τρελοί μαρξιστές» οικονομολόγοι, τα παραδέχονται ουσιαστικά στις μελέτες τους ο ΟΗΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα, αν διαβάσει κανείς τα στοιχεία. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο καπιταλισμός είναι το τέλος της ιστορίας, αλλά αν επιτρέψουμε να συμβεί αυτό, τότε αργά ή γρήγορα θα είναι και το τέλος της ανθρωπότητας. Η ελπίδα δε βρίσκεται σε ηγέτες και μεσσίες, αλλά στην ίδια την κοινωνία.

 

5.     Και τα προσεχή σχέδια σου, περισσότερο ή λιγότερο άμεσα; 

 

Με τη νέα χρονιά θα κυκλοφορήσει το δεύτερο βιβλίο μου, μια συλλογή κοινωνικοπολιτικών διηγημάτων κι ελπίζω να επιτρέψουν οι συνθήκες να ξεκινήσω και το νέο δίσκο. Επίσης το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου θα συμμετέχω στη συναυλία στην Τεχνόπολη για την Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS.

 

facebooktwitterSoundCloud

 

Δημήτρης Λάμπος & οι Προλετάριοι Σουπερήρωες -"Εξέγερση"
Αγοράστε το CD ή κατεβάστε το ψηφιακά εδώ.

Ακούστε τον πρώτο δίσκο εδώ.


Αποκτήστε (με ή χωρίς αντίτιμο) το δίσκο "Lampoons, songs & laments for the 21st century" εδώ.Κατεβάστε δωρεάν το δίσκο "Live @ Holy Wood"
εδώ

Ακούστε τη ραδιοφωνική εκπομπή Brainessance με τον Δημήτρη Λάμπο στο Μεταδεύτερο κάθε Κυριακή 7-8 το απόγευμα. Rock, blues, funk, soul και πολλή folk μουσική, πολιτική επικαιρότητα, συνεντεύξεις, σε ένα ρεαλιστικό κολάζ που επιτίθεται ξεδιάντροπα στον σουρεαλισμό που μας επιβάλλουν (ακούστε παλιότερες εκπομπές εδώ)

Ο Δημήτρης Λάμπος & η μπάντα του αναζητά νέους συνεργάτες με ικανότητα αυτοσχεδιασμού. Στείλτε μας μήνυμα εδώ.
© Copyright Dimitris Lampos